Signalprioritet til offentlig transport, udrykningskøretøjer og cykler


Konceptet bag signalprioritet er simpelt: Optimer bytrafikken ved at give særlige køretøjer og transportmidler prioritet i signalanlæggene. Dette omfatter:

  • Offentlige transport, såsom busser
  • Udrykningskøretøjer såsom ambulancer, politi- og brandbiler 
  • Mikromobilitet, såsom cykler og løbehjul

Signalprioritet til offentlig transport

Offentlig transport har mange fordele. Ofte kommer man hurtigere og billigere frem end i bil, og det betyder færre køretøjer i trafikken- som minimerer risikoen for trafikpropper og mindsker forurening. Ved at implementere prioritet ved lyssignaler, kan en by fremme og strømline den offentlige transport og sikre, at køretøjer ankommer til tiden via hurtigere ruter, som i sidste ende får flere til at vælge offentlig transport frem for bilen. Derudover er fordelen ved prioritet i signalanlæg, at flere personer ad gangen, kan passere et vejkryds.


Signalprioritet til cykler og andre transportmidler indenfor mikromobilitet

Et tredje koncept indenfor signalprioritet er trafiksignalsprioritet til cykler og andre transportformer indenfor mikromobilitet. Grundlaget for at give særlig signalprioritet indenfor mikromobilitet er den samme som for offentlig transport: at overbevise flere om at lade bilen stå og vælge et mere miljøvenligt transportmiddel.


Passiv og aktiv signalprioritet

Der er to slags systemer indenfor signalprioritering, et passivt og et aktivt:

Passiv signalprioritet optimerer og koordinerer signaler på en bestemt rute eller område. For eksempel justeres trafiksignalet, så det passer til gennemsnitshastigheden for en bus.

Aktiv signalprioritet fungerer ved hjælp af direkte kommunikation mellem trafiksignaler og køretøjer. Den aktive signalprioritet er baseret på OBU’er (On Board Unit) med GPS for offentlig transport og udrykningskøetøjer, eller software såsom mobilapps til cykler og andre transportformer indenfor mikromobilitet.


SWARCO’s signalprioritetssystemer

Cykler, offentlig transport og udrykningskøretøjer er essentielle dele af byens trafik og har brug for at blive understøttet i alle aspekter. Hvis du vil høre mere om SWARCO’s signalprioritet til cykler, udrykningskøretøjer og offentlig transport, hvordan de fungerer og hvilke fordele det har for byen, så kontakt os i dag eller besøg vores hjemmeside for V2X .